dissabte, 9 de maig del 2020

PA de CERVESA ARTESANA

Seguim investigant que fer amb la cervesa i el que fem servir per fer la cervesa a part de lo obvi que és beure-se-la.

Aquesta vegada us proposem fer PA de CERVESA.



Aquest pa no deixa de ser un pa de cereals, que en el nostre cas i posarem les maltes que hem fer servir per fabricar la cervesa. Per si no n'hi ha prou, en comptes de fer servir aigua, fem servir una de les nostres cerveses casolanes.

Si vosaltres voleu fer-lo, podeu canviar les maltes per flocs d'avena, llavors de lli, sèsam, mill i pipes de gira-sol i carbassa per exemple.


Nosaltres hem fet servir aquestes proporcions.... 

► 500 grams de farina (no he trobat res més que farina del Eroski que te un 10% de proteïnes)
► 125 grams de maltes (ordi 80%, blat 10% i avena 10%) que varem fer servir per fer la cervesa FASE 0
► 300cl de cervesa (varem fer servir la CoronavirIPA)
► 12 grams de llevat fresc de pa
► 12 grams de sal


En el nostre cas cal comptar que la malta és humida i ja ens aporta aigua a la massa.

Les proporcions son més o menys les que hem trobat per internet per fer un bon pa, i que són aquestes...
► Farina (per exemple 1kg)
► 60% del pes de la farina d'aigua (600ml)
► 2% del pes de la farina de llevat fresc (20 grams)
► 2% del pes de la farina de sal. (20 grams)


Cal dir que de farina, tot i que aquesta és la inicial, anem posant miquetes per treballar la massa, sobre tot en el marbre....

Per començar, nosaltres hem hidratat i activat el llevat amb una mica d'aigua (no freda!) amb una cullerada petita de sucre durant 20 minuts (si ho feu amb molta aigua descompteu-la de la quantitat de cervesa).... 

Posem la farina en un vol i fem un "volcà" on i posem el cereal la sal i el llevat.... ho remenem una mica i anem afegint la cervesa (que estigui natural.... els llevats treballen millor a temperatura ambient)... fins que agafi una textura que no s'enganxi molt als dits....

És el moment de jugar amb la massa sobre el marbre (hi posem una mica de farina per que no si enganxi) i la treballem de 15 a 20 minuts... estirant i tornant a arreplegar.... a internet hi ha molts vídeos de com amassar el pa...  😉


Una vegada amassat, el posem en un vol (podeu posar-hi una mica d'oli o farina per que no s'enganxi) i el deixem reposar una hora tapat amb un drap humit.... veurem com passat aquest temps ha crescut força.


Tornem a amassar una mica, uns 10 minuts i el tornem al vol on el deixarem a la nevera tapat amb un plàstic per que no es ressequi, de 12 a 24h.

Passat aquest temps, la massa ha duplicat amb escreix el seu volum... ha crescut molt.

El traiem i nosaltres, que era la primera vegada que el fèiem decidim partir-lo amb dos.
L'un el posem dins de una olla i el tapem, i l'altre el deixem dins del vol també tapat..... 

Pre-escalfem el forn durant 20 minuts a 220º (a tope) amb una cassola amb aigua per que no s'assequi el ambient.
Posem el pa dins la olla (si, millor que estigui també pre-escalfada dins del forn) i del vol (penseu a enfarinar o oliar o es pot enganxar) i el deixem tot tapat uns 20 minuts. 

El traiem i el posem directament sobre la bandeja i el tenim uns 15 o 20 minuts més per que es dori.... si el volem més ros els últims minuts poseu el grill.... 
No les teniem totes.... era la primera vegada que el fèiem... però la veritat és que va sortir molt bo. El gust de cereals i de cervesa és present i la molla i la crosta, típica d'un pa de pagès.


Hem superat la proba. Ens agrada i ja estem segurs que seguirem fent pa després de cada cuita de cervesa!!!! 

El proper el provarem de fer sencer i no partir-lo, a veure si fem més molla i no tanta crosta.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari.