dimarts, 2 de març del 2021

SATANIST GIRL, la Black IPA d'aquest any.

MOLTS DIES SENSE FER CERVESA!!!

 Os3 quin any més estrany. Pot semblar que hem deixat de fer cervesa, però us assegurem que no ha estat per ganes.

El fet que ens mudéssim d’habitatge va fer que tinguéssim el pis vell inhabilitat per fer birra.... primer pel tema de que volíem vendre'l, i tenir un   bany convertit en fabrica de birra no era del tot correcte, desprès preparar la mudança.... preparar caixes.... i a mig desembre varem aconseguir anar a viure a Papiol.

Una vegada establers, varem fer aquesta cervesa que avui us presentem... just passades les festes de Nadal, el dia 5 de gener.

No va ser fins a finals de gener que no varem provar les cerveses.... però llavors, la cosa es va tornar a complicar i el 15 de febrer em van intervenir per una maleïda hernia discal i fins avui no he pogut seure (i ho dic literalment.... la hernia primer i un bon trau a l’esquena desprès,) tranquil•lament per fer l’explicació i ensenyar-vos la recepta.

Així que aquí us explico una miqueta com varem fer la última birra i quarta edició de la nostre cervesa més preuada i que ens agrada més, la Black Ipa, i que a sobre en aquesta edició li hem posat nom propi, Satanist Girl, i la etiqueta la il·lustra altre vegada la @Kalypso Ac Īđtëk amb un drac manga que soc incapaç d’explicar....


Com és una cervesa que ja hem fet, tenim unes expectatives.... un gust i unes sensacions a la boca que volem reproduir. Així, la recepta no diferencia molt de les ultimes..... tot i que el resultat si.... i us expliquem el per que.

RECEPTA I ELABORACIÓ

En principi si agafeu la de l’última i aquesta hi ha un tret molt important i diferencial.... en aquesta hem tractat l’aigua. Hem fet servir l’Aigua de Bronchales (la del Mercadona, ja que és l’aigua que te menys mineralització de totes i va be per afegir les sals que necessitem.... sempre és més fàcil afegir que treure) i li hem afegit sals, en contra de fer servir l’aigua de la Font del Regas sense tractar com fèiem amb les altres.


Altre diferencia amb les altres elaboracions va ser que la varem fer seguint el proces de BIAB, que vol dir que no fem rentat de les maltes al final. Posem l’aigua tota de cop al primer moment i ja no afegim res més. Amb això bàsicament aconseguim tenir una miqueta menys de feina (ja que no tenim que bullir aigua a part) i en principi no tindria que influir per res en el
rendiment. Això si, fem un macerat de 90 minuts, i en els últims 30, i posem les maltes negres per que li donin color i el menys gust possible....

mentre bull, bevem una cervesa
Altra diferencia, que és la primera que fem a Papiol!!!!! Tot i que espero que això no influeixi amb el resultat final....

La densitat inicial va ser molt més que correcte, ja que ens va quedar a 1075, en comptes dels 1077 que havíem calculat, però ens van quedar 20,5 litres al fermentador en comptes dels 19, per tant ja és això.... 
Varem deixar una setmana que fes xup xup, i li varem fer el dry hopping i en un parell de dies la varem posar el fermentador a la nevera.... així un cinc dies més i la varem embotellar.

EMBOTELLAT


fem servir la olla per rentar les ampolles
amb aigua calenta
L'embotellat el vaig fer sol. El confinament va fer que el Miguel no em pogués venir a ajudar (com si havia fet en l’elaboració) i em vaig tenir que apanyar.... Amb l'esquena feta un 4 i poc a poc varem netejar i sanititzar les ampolles, tot fent servir la olla de fabricar per escalfar aigua i ensabonar les ampolles.. 
Mentre s’eixuguen, com sempre fem un traspàs de la cervesa a altre cubell per que quedi més neta i deixi les impuresa que ha decantat amb els dies de fred enrere.
Bo i descomptat el que varem embotellar, ens surten uns 18 litres nets, força be que només tinguem una minva de 1,5 litres (no deixa de ser el que tenim en suspensió amb el most al posar a fermentar, llevat, maltes, llupols). 
amb la màquina molt millor posar les xapes

Lo que no funciona tant be, és la densitat final. Últimament no ens atenua el que volem. Pot ser per aquestes cerveses caldra fer servir més llevat per que mengi més sucres i crei el alcohol pronosticat. La fermentació s’atura a uns 1034 en comptes dels 1015 desitjats i fa que en comptes de 8,35º es quedi amb uns 7º. 
 Al cap de unes setmanes de tenir la cervesa en guarda per la fermentació secundaria en ampolla, provem la cervesa.


RESULTAT I CATA

La veritat és que ha sortit com calia.... que no és com ens quedaven les altres.
Aquesta cervesa ha quedat amb un perfil molt més net i correcte per ser una Black IPA. 
A diferencia de les altres, aquest lot, no te les notes torrades que ens quedaven (i que tant ens agradaven). Ha quedat molt més una black IPA fidel al estil. 
Espectacular espuma. Bona carbonatació i retenció.
D’entrada la carbonatació és molt bona i un xic excessiva, si no vigiles pots fer que es desmadri una miqueta, però si veieu el video, no és dificil controlar-la deixant una espuma generosa, de color canyella i força persistent, amb un bona aportació de la carbonatació que veiem en tot moment pujar pel got.

L’olor i el primer toc ens recorda molt a la IPA Mandarina, i no és casualitat, ja que  pràcticament els mateixos llúpols.  Inevitablement li trobes quelcom de maltes torrefactes, però d’una manera molt sutil, que suposo que s’aniran accentuant com més triguem a veure-la.

Estem convençuts que el tractar l’aigua de manera fent que realcin els llúpols i esmorteeixi les maltes ha fet que ens surti així. 
Amargor just (jo mai en tinc prou) i prou fresca per haver quedat tant alta de densitat final. Punt acida i diacetilica, que cada vegada li trobo menys, però que al final.... creiem és una magnifica cervesa.

Ara caldrà esperar per la propera producció... tres mesos sense poder aixecar pes.... veurem com van les coses. 

SALUD!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari.