divendres, 24 de gener del 2020

CATA A CAL MOLINER amb la colla de RETRORUNING

El cap de setmana del 17, 18 i 19 de gener haviem plantejat fer altre estada en una casa rural amb tota la colla.
Com anem fent agafar el cuquet de la cervesa artesana al personal, una de les activitats va ser (com esperem ja sigui habitual en totes les properes sortides) una cata de cerveses.



Aquesta vegada teniem temps de preparar-ho una mica. La responsabilitat d'organitzar el tast jo mateix, em motiva. Tot i així, jo no se més que l'experiència d'uns anys de beure i provar molta cervesa i clar, últimament elaborar-la i llegir molta literatura cervesera. 
Un xic més educat segur tinc el paladar, però tal i com varem deixar clar, l'exercici de la cata era conjunt. Nosaltres érem els primers a intentar arribar a quelcom més que el típic  "m'agrada o no m'agrada"

Comencem la sessió amb una petita introducció de quins tipus de cervesa hi ha i que per valorar-les correctament, el primer és veure si encaixen dins dels paràmetres definits per l'estil.
Després fem un repàs de quins sabors poden donar les maltes, els llúpols i els llevats i afegits. Evidentment només son pinzellades però prou per a saber de que estem parlant. 

Finalment parlem de com tenim que fer la cata, una observació visual per veure diferents elements com l'escuma, el color, la bombolla.... Olorar per percebre els aromes que emana, alcohol, olors a maltes o llupos... i finalment amb el gust, que ens deixa a la boca, amargor, gustos, son citrics, florals o simplement terrosos o de torrats a maltes, caramel, cafe,.... etz.

QUE FÁCIL ÉS ESCRIURE i QUE DIFÍCIL ÉS FER-HO

El tast el varem preparar amb diferents modalitats de cervesa per veure diferents estils, però evidentment la cabra tira al monte i acabem on més ens agrada.

Aquestes foren les cerveser que varem triar, com veieu i incloem dues de nostres. La última de la foto, la Strong Christmas, no era a la cata pero si que la varem portar per provar.....

 
Andechs Weissbier Hell
Tipus: Weizen-Weissbier 5.5 º 14 IBU

Trappistes Rochefort 8
Tipus: Belgian Dark Strong Ale 9.2 º 22 IBU

Lindemans Oude Gueuze Cuvée René
Tipus: (Lambic) Gueuze 6 º

BurruBeer IPA Mandarina
Tipus: IPA 7.4º 55 IBU

BurruBeer BLACK IPA
Tipus: Black IPA 7.2º 63IBU

Arriaca Imperial Red IPA
Tipus: Imperial IPA 8.2 º 99 IBU

Espiga Black Cel Ona Imperial Stout
Tipus: Imperial Stout 9.5 º 55 IBU

BurruBeer Strong Christmas
Tipus: American Strong Ale 7.2º 85 IBU

Previ a probar cada cervesa, llegim per sobre les característiques de la cervesa, i intentem esbrinar si trobem allò que ens diuen les ressenyes. Al final, però. tots acabem amb quina ens agrada més.

La weissbier la veiem carbonatada, amb gustos a plàtan i clau... però tampoc empalagosa, tèrbola i molt passable i refrescant. 
La Rochefort 8 segurament és la que més elogis s'endu. Contundent, forta, amb alcohol però ben lligada amb bons sabors dolços... per a molts una revelació.
La Lindemans son figues d'altre paner. Al igual que la Berliner Weiser de l'ultima vegada, ja sabíem que no agradaria. Per lo que només varem portar una ampolla. Acida i achampanyada, ens recordava molt més a una "sida" que no pas a una cervesa. To i així força refrescant ben freda.
Portem ara un parell de cerveses nostres, la IPA Mandarina que creiem que representa be l'estil, pot ser un pekl massa carbonatada però amb mol bon aroma i gust a llúpols, que després posem en contrast amb l'altre que hem ortat, ona Black IPA, on s'han escapat un xic els gustos de maltes torrades però que li dona un caràcter espectacular i segurament, darrera de la Rochefort, és la que s'emporta més elogis.


Posem ara una cervesa que personalment m'agrada, la Arriaca Imperial Red Ipa. Amb gust a maltes de caramel però també molt llupolada. Sempre penso que li falta mes amargor final.

Per acabar, com no, ja tradicional (i més per que cada vegada hi ha més adeptes) amb una bona Imperial Stout. Aquesta d'Espiga tot i no ser res de l'altre mon, és molt bona. Un clar exponent de lo que és una cervesa maltosa, on surten clarament gustos torrefactes, que clar, costa definir si son de xocolata o de regalèssia, però ja portem força estona bevent i la cosa toca a la fi. 

Dos hores fen un bon tast i veient moltes coses que segur que sols a casa no haguessin parat a pensar de les cerveses.

Que be ens ho passem a les sortides amb Retroruning. La propera, una cata a cegues!!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari.