diumenge, 20 d’octubre del 2019

BURRUBEER IPA MANDARINA

Per fi tenim les condicions ideals per fer la birra. Una baixada de les temperatures que ens deixen els 23 graus mínims que ens aviem marcat per començar la temporada.

Varem rebre fa uns dies la comanda que fem de maltes i llúpols.. aquesta vegada (i casi sempre pel tema de maltes) ho hem comprat a COCINISTA, una web molt interessant per comprar coses de menjar, no només per fer cervesa.

El primer per fer la birra és la recepta... saber exactament que li vols posar i tenir una idea e que et sortirà.



Nosaltres hem triat una IPA que busquem afruitada i força amargant. Per això hem triat unes maltes que esperem no ens predominin excessivament en el gust final. Així que molta malta base i poques d'especials. Tampoc volem que el color sigui molt torrat. Li posem el nom de MANDARINA per que li posem un Llúpol anomenat Mandarina Bavaria


A internet hi trobem molt software o pagines on line per poder preparar la recepta, nosaltres varem començar amb la que creiem millor i més recomanable, la de HOMEBREWER.ES. Amb ella varem aprendre molt, però com no ens agrada quedar-nos amb lo superficial, varem estudiar una mica el tema, esbrinar formules i ens varem fer la nostra pròpia calculadora de cervesa amb una fulla Excel. La que també ens fa després de fulla de producció.
Així, posant unes dades, ens diu les densitats que ens tenen que sortir, l'alcohol o els IBUS, així com fins i tot al final el cost total de la producció.

La recepta és aquesta...

La maceració la fem sense problemes, escalfem l'aigua en la nostra caldera i després i posem la malta que la deixem durant una bona estona fent una recirculació del most, que l'altre temporada la fèiem a ma i ara tenim una bomba que ens fa la feina. Amb una tapa d'acer inoxidable enganxem el tub per on surt l'aspersió. Un acabat casolà amb efectes professionals ☺


Una vegada treta i escorreguda la malta, tenim que bullir el most. Cal dir que li hem posat 26 litres d'aigua, i la malta s'ha "begut" ja 6 litres. Ens en resten 20 (en calent, quasi a 70º).
4 litres més, els perderen en el bullit. És un litre més del normal, per lo que al final ens queda un litre menys a la olla, però amb una densitat més alta del que preveiem.




Durant el bullit hi posem el llúpol, Fem servir el COLUMBUS per l'amargor, i just al acabar, posem el CITRA i el MANDARINA B. per donar-li aroma i sabor....

Tot seguit refredem la cervesa amb un serpentí que posem dins de l'olla i li fem passar aigua per dins. L'aigua la reciclem i recuperem, ja que per exemple en aquesta producció hem fet servir 80 litres per abaixar la temperatura.

 Per acabar-la de baixar hem fet un invent d'estar per casa. Hem congelat una garrafa d'aigua amb un serpentí dins per baixar encara més la temperatura de l'aigua que passa per dins.
Finalment aconseguim deixar la cervesa a 24 graus, i la posem al fermentador.

La densitat ens ha quedat a 1070, un pel més alta de lo que haviem calculat, però això farà que si el llevat fa la seva feina, ens quedi al final una cervesa de quasi 7,5º d'alcohol. Veurem si hi arribem o ens quedem pel camí.

Una vegada al fermentador ens queda esperar uns dies, i en una setmana mes o menys, farem el DRIHOPING, que és posar-li més llupol per augmentar el gust i l'aroma.....



Ara ens toca esperar. D'aquí una setmana i mitja o dues, la embotellarem, i una setmana més la provarem..... ja us explicarem al final del procés com ens ha quedat.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari.