dilluns, 12 d’octubre del 2020

La RetrotrIPA. Una American IPA amb llevats KVEIC

La RetrotrIPA

Ja la tenim feta i provada

Aquesta si que segur és última de la temporada 19-20, i que per mandra quasi empalmem amb les noves que començarem a finals de més així ens baixin un xic més les temperatures, o al menys tinguem la certesa de que no pujaran ja per sobre de 23 graus.

Després de fer la SorachiALE vàrem decidir ja deixar-ho, però com ens sobrava un sobret de llevat KVEIK (que fermenta a molt alta temperatura), al final i quasi fora de temps ens decidim a fer-la.

Dic fora de temps per que fer aquesta cervesa al setembre ja no tens els 36ºC òptims que demana el llevat, per lo que encara que sembli “estrany” mentre al carrer teníem 25 o 26 graus, el fermentador de cervesa el manteníem a al laboratori a 32ºC amb estufes.

La SorachiALE també era feta, evidentment, amb KVEIK, però com que tant les maltes (la Pilsner) com els llúpols (Sorachi Ace) com el propi llevat (el Kveik) no les havíem fet servir mai, no teníem clar a que venien els gustos del resultat.

La Recepta

Aquesta vegada hem fet un Clon de la nostre cervesa RETRORUNING. Hem variat una miqueta les maltes (de Pale Ale a Maris Other) però no tindria que marxar pas molt del original. Evidentment el procés és totalment artesana i moltes coses poden sortir diferents (temperatures de macerat, temps, equip diferent) però segur que el resultat te que ser reconegut.


Ens aquesta cervesa em buscat que les maltes tinguin un pes més important que la sorachiAle, ja que en aquella pràcticament no es notaven i va quedar molt seca.

Elaboració

En quant a mecànica, l'elaboració va ser sense incidències. Va venir com sempre en Miguel i el Oli, que tot just s'ha comprat una olla com la nostre i volia veure com feiem nosaltres la birra. 

Tot va anar força be, tret que no ens acaben quadrant els números de la recepta que hem fet. El rendiment ens surt molt baix per lo que  nosaltres hem previst, però tampoc ens quadren en la pèrdua de líquid en el bullit i la densitat que tindriem que tenir, però això només son matemàtiques.... al final els números que surten son els que us posem a la recepta que us donem.

Una vegada al fermentador, la tenim sis dies a 32ºC. Quina contradicció.... com hem estat masses dies pensant si feiem o no aquesta cervesa, les temperatures han baixat i tenim que posar l'estufa per mantenir calenta l'habitació. Temperatura on el llevat és sent comfortable per treballar. Li fem dryhoping i la posem directament a la nevera entre 4 i 6ºC durant cinc dies més 

Embotellat i cata

Embotellem després de l'etapa de fred. Com sempre, fem un traspàs de la cervesa per deixar enrere tot els sòlids que han anat decantant durant els dies i sobre tot durant l'etapa en nevera.

El color i l'olor prometen. El gust, tot i no ser carbonatada, apunta maneres. Tant que ens en bevem un bon got. 

Acabem fen 47 botelles de 33cc i probem per primera vegada a fer 3 de 50cc. 

Una setmana després d'embotellar i tenir-la fent la segona carbonatació  a temperatura ambient, la deixem tres dies en nevera i la tastem.

La cervesa és molt fàcil de beure, força equilibrada i carbonatada. Els gustos de maltes i llúpols lliguen molt be. Trobant un toc cítric igual que en l'aroma. Deixa un bon amargant en boca. Una IPA com a nosaltres ens agraden.... més a l'anglesa. Amargant i on els llúpols donen matisos més que marcar clarament el gust de la cervesa.. 

Realment quedem molt satisfet de com ha quedat!!!

Salud


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari.