dijous, 13 de febrer del 2020

MACERATS i ADDICIONS PER LA STOUT. CÀLCUL FINAL ABV

Tal i com varem fer l'any passat amb l'anterior Stout, aquest volem posar-hi diferents afegits. No deixa de ser perillós per les contaminacions i farragós, però esperem que li doni molta més personalitat i cos a la cervesa. 
Pot ser aquest any ens passem ja que hem augmentat les dosis dels afegits, que ja tenim en algun cas preparats des de fa dies.... 

Aqui us deixo el que hem fet i farem...

MACERAT DE VAINILLA

Dons hem agafat dus baines de vainilla i les hem obert i posat en el millor i més neutre alcohol que trobem, un Vodka batallon de 38,5º
El macerat el varem fer fa un mes i el posarem al cubell just abans d'embotellar.


MACERAT DE CAFE

Aquí hem anat a comprar un cafe de Colòmbia força aromàtic a una botiga de coses a granel.
60 grams que hem molt amb un molinet manual, que hem fet que trenqui només el gra sense fer molta farina..... Més o menys és com si partissin cada gra en tres o quatre trossos....


Després hem bullit 350 ml d'aigua durant cinc minuts que ens queda en uns 280ml. Una vegada freda la hem barrejat amb el cafe dins una carmanyola de vidra prèviament sanitizada amb starsan.


L' hem deixat a la nevera durant 24h. La filtrarem i dos o tres dies més en fresc fins a posar-la al cubell just abans d'embotellar.

ADDICIÓ DE LICOR

Que millor que donar gust a ROM o WHISKY que posar-l'ho directament a l'ampolla. Dons ho varem fer l'ultima vegada i va anar prou be, tot i que l'any passat i varem posar 5ml per ampolla (directament al embotellar) i aquest any hi posarem 10ml


Així dons ara el problema és veure amb tots aquests afegits, quina graduació final tindrà la cervesa....
Mireu, nosaltres ho calculem així...

CÀLCUL ABV FINAL

Partim d'aquestes dades, que és tot el que tenim que barrejar. 
Cal dir que com posarem 10ml per ampolla podem calcular que seran 30 mili-litres per litre, i com farem meitat i meitat de rom i whisky, ens dona 240ml de cada (per 8 litres).

Així, si multipliquem el volum per la seva graduació, sabrem la quantitat d'alcohol que tindrem de cada cosa..... queda la cosa de la següent manera



Així, una vegada sabem quant d'alcohol tindrem per tot el volum de liquid,  és tant senzill com tornar-los a repartir per saber quant d'alcohol tindrem per litre.



Bé, que fet i fotul si l'original era de un 9% amb les adicions de licor que li fem puja un 1,21% quedant al final un 10,21%.  

Ara per aixó ens queda saber quina graduació final en dona.... però això serà dissabte!!!

Cal dir que per arribar a això, hem remenat molt per internet, que com és normal, actualment és la millor font d'informació, tot i que cal saber treure una mica el gra de la palla, que n'hi ha molta i ens pot portar a fer algun disbarat.

Com a recomanació, nosaltres hem aprés molt  de la gent de EL DIA DE LA CERVEZA que tenen un canal a YouTube interessant i de molta qualitat.



Aqui ho deixo ☺




.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari.